Alles wat je moet weten over een ensuite badkamer
Heb jij altijd al je badkamer in je slaapkamer willen hebben voor dat gevoel van exclusiviteit? Kies dan voor een ensuite badkamer. Een ensuite badkamer kun je op verschillende wijze maken en is verkrijgbaar in allerhande stijlen. In deze blog vertellen we meer over deze luxueuze badkamer, waarbij we ook kijken naar zowel de voor- als nadelen van een badkamer ensuite.
Wat is een ensuite badkamer?
Een ensuite badkamer is een badkamer die in de slaapkamer verwerkt is. Hij kan op open wijze met de slaapkamer verbonden zijn of met een kleine afscheiding tussen het slaap- en wasgedeelte, zoals een schuifdeur. De badkamer kan heel uitgebreid zijn met een wasbak, douche en vrijstaand bad, maar een kleine badkamer ensuite bestaat veelal alleen uit een vrijstaand bad met vrijstaande badkraan. Het belangrijkste aan een ensuite badkamer is dat deze ruimte alleen vanuit de slaapkamer betreden kan worden; hij heeft geen deuropening naar een gang of ander vertrek.


Voordelen van een ensuite badkamer
Het grootste voordeel van deze badkamer is natuurlijk de luxe die een dergelijke badkamer biedt. Er zijn echter meerdere voordelen, zoals:
- Ruimtebesparend, dus geen ergernis meer over je te kleine badkamer.
- Je kunt vanuit het bad zo in je bed springen.
- Heb je een televisie op je slaapkamer, dan kun je vanuit bad televisie kijken.
- Wanneer je een bad naast het raam plaatst, heb je vaak een prachtig uitzicht.
- Deze luxe werkt ook waarde verhogend voor je gehele woning.

Het ultieme hotelgevoel
Een bad nemen in je slaapkamer is pure luxe. Op die manier voel jij je helemaal zen en op vakantie in je eigen hotel chique slaapkamer, gevuld met die wellness ambiance die je in een hotel ook zou voelen. Op de roomservice na heb je ook nu het gemak van uit bed stappen en dan meteen een frisse duik te nemen in je bad.
Zijn er nadelen verbonden aan een badkamer ensuite?

Er hangen ook een paar nadelen aan een ensuite badkamer vast. Ten eerste kunnen vocht en nare luchtjes sneller in je slaapkamer blijven hangen. Ten tweede moet je meer rekening houden met mensen, want als je samenwoont, ga je vast niet douchen als je partner nog slaapt. Voor een ensuite badkamer moeten bovendien vaak leidingen verlegd worden en dit is een flinke klus. Als laatste kunnen niet alle materialen in je slaapkamer tegen vocht. Een goed voorbeeld is hout, zoals een houten vloer, dat door een constante blootstelling aan vocht krom kan trekken.
Hoe vindt vochtafvoer plaats?
Bij deze badkamer is het nog belangrijker dan bij een standaard badkamer dat er aandacht besteed wordt aan een kwalitatieve ventilatie en afzuiging. Zowel warme lucht als vocht moeten goed afgevoerd worden, zodat je niet ook slaapt in een klamme en vochtige ruimte. Een goede afzuiginstallatie doet al wonderen, maar zorg ook dat er genoeg ramen in je slaapkamer zijn, die opengezet kunnen worden. Zorg eveneens voor een optimale douchegoot of doucheputje, die het water snel en goed kunnen afvoeren.

Zo deel je een ensuite badkamer in
Veel mensen achten het wenselijk om een afscheiding te plaatsen tussen de slaapkamer- en badkamerelementen. Een afscheiding kan al een glazen wandje zijn of een schuifdeur. Zeker bij het spatwater van een douche is een afscheiding aan te raden. Anders kan het water de slaapkamer in spetteren en je vloer vies maken of zelfs beschadigen. Ook bij een vrijstaand bad kan echter een afscheiding handig zijn, want zo heb je net wat meer privacy.
Hoewel het tot de mogelijkheden behoort, is een toilet rekenen tot de indeling van je ensuite badkamer niet verstandig. In een normale badkamer kun je de deur dichtdoen voor privacy en om nare geuren buiten de rest van je woning te houden. Dat heb je niet bij een toilet in een badkamer ensuite.


